Oppmerksomhetstrening, mindfulness, tilstedeværelse eller nærvær. Kjært barn har mange navn.

I denne artikkelen velger vi å bruke OT – oppmerksomhetstrening, som navn på denne aktiviteten. Det handler om å styrke oppmerksomheten, slik at det kan bli lettere å styre oppmerksomheten i hverdagen Være tilstede med det som er, akkurat her og nå. Oppmerksomhetstrening er en naturlig del av rehabilitering både inne og ute, og oppmerksomheten kan ses på som en muskel. Den blir sterkere ved jevnlig trening.

Uterehabilitering åpner opp sansene på en annen måte enn innendørs, og sansene våre er her og nå. Akkurat som pusten. Du kan ikke puste på nytt det du pustet i går, og å puste på forhånd er heller ikke mulig. Vi lever fra pust til pust – fra øyeblikk til øyeblikk.

En av Norges mest erfarne OT-trenere heter Michael de Vibe, og han er en av drivkreftene bak nettstedet nærvær.no. Vi har fått lov til å legge ut tre øvelser han har laget:

Han har også skrevet et hefte i 2008 med tittelen: «Oppmerksomhetstrening (OT) og Stressmestring» som er til fri nedlasting. Tidligere i år intervjuet han undertegnede om «Natur som inngang til nærvær«, og det er blitt en egen podcast-episode.

I rehabilitering søkes det å gi pasientene en intro til OT, slik at de ønsker å ta dette med seg i hverdagen. OT må brukes jevnlig for å ha best mulig effekt. Det er bedre å trene 5 min om dagen, enn 1 time hver 14. dag. Eller for å si det på en vennlig måte: «Du skal gjøre det hver dag, men ikke 7 dager i uka.»

I OT er det noen holdninger, og en av disse er nettopp vennlighet. Også mot seg selv. Det er litt forskjellig hvilke holdninger som ramses opp av hvilke lærer. Denne listen er den jeg bruker i mitt arbeid:

  • Ikke-dømmende og vennlig
  • Tålmodighet
  • Aksept
  • Tillit
  • Nysgjerrig, åpen og leken
  • Ikke streve (leve med overskudd)
  • Gi slipp
  • … og ikke minst: Takknemlighet

Å leve med disse holdningene blir du aldri utlært i, det er alltid forbedringspotensiale.

Undertegnede har startet en podcast med navnet: Forundringsrommet.no. Her er det en egen kategori med Oppmerksomhetstrening, der det allerede er noen episoder.

DEL
Lars Verket er lidenskapelig opptatt av friluftsliv, godt gift og kaller seg selv homo ludens – det lekende menneske.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here