Integrering av matlaging utendørs i uterehabiliteringen har mange gode erfaringer med. På denne siden finner du mer informasjon om dette temaet.

Hvorfor lage mat utendørs?

  • Mestring på mange nivåer (bøye seg ned, tålmodighet, tenne bål osv)
  • Gruppedynamikk (fordeling av oppgaver, samarbeid osv)
  • Varmekilde (bålet varmer i kroppen, og gir samtalen god glid)
  • Tid (tiden er en annen rundt bålet, og når vi spiser ute kan vi også være lenger ute)
  • Gruppesamtale (blir ofte annerledes rundt bålet enn inne i et klasserom. Skillet mellom behandler/pasient blir mindre synlig)

Hvordan lage mat utendørs?

De stedene som driver med uterehabilitering har flere opparbeidede bålplasser, med forskjellig skjerming for vær og vind. De siste årene har det kommet flere gode kokebøker som viser hvordan en kan lage mat på bål, og vi lover å komme med noen oppsrkifter på nettsiden her også.

BokcoverDen første boka vi vil trekke frem er «Mat i det fri» av Per Momrak og Øystein Vegge fra 2010. De er begge lærere i friluftsliv, og boka inneholder 80 oppskrifter hentet fra deres hverdag. Hvis du har lyst på en sniktitt ligger det et utdrag av boka tilgjengelig som PDF. Her får du lære enkle teknikker for matlaging på bål, kokegrop eller jordovn, på steinhelle eller i sjusteinsovn. Teknikker og oppskrifter er rikt illustrert med flotte bilder. Boka kan bestilles bl.a. fra Adlibris.

I 2000 ga FRIFO Nordland (Nå FNF Nordland) ut et hefte: Kokebok for mat på bål. Det ble skrevet av Fritz Utz og Katalin Nagy. Her er det også mange godbiter.

En annen god inspirasjonskilde til mat i det fri er nettsiden turmat.no – Turmat fra hele verden. Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser. Mat er noe alle kulturer har felles. Uansett hvor i verden man kommer fra, så spiser man mat. Det samme gjelder mennesker med forskjellig funksjonsnivå. Så lenge man lever, så spiser man!

Nettstedet matprat.no har også en egen temaside om Mat på bål. Nettstedet UT.no har en artikkel med tittelen: «5 søte fristelser til bålkosen». På tursiden.net er det en artikkel med «8 enkle oppskrfter på turmat til søndagsturen«. Dagbladet har også en side med Turmat: fem deilige retter du lager på bål.

Vi tar gjerne i mot oppskrifter og bilder som vi kan legge ut her også. Send inn til post@uterehabilitering.no

DEL
Lars Verket er lidenskapelig opptatt av friluftsliv, godt gift og kaller seg selv homo ludens – det lekende menneske.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here